JAKA KAWA (DO) ESPRESSO (i napojów na jego bazie)?

Jaką kawę wybrać?
Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Właśnie skończyła się Wam kawa niezbędna do zaparzenia domowego espresso. Wchodzicie więc do naszego e-sklepu i klikacie w zakładkę „kawa pod espresso”.
Co widzicie?
Całą masę różnych kaw. „Single”, „blendy”, „dark roasty”, a wszystko taaakie kolorowe… 🤩
W Waszych głowach zaczynają kłębić się pytania. Nawet jeśli do tej pory mieliście swojego faworyta, zaczynacie zastanawiać się, czy to aby na pewno był dobry wybór. A co jeśli gdzieś tam, jest kawa, którą Wasze kubki smakowe pokochają bardziej? 🤔
Z myślą o wszystkich tych, którzy:
  • chcieliby rozwiać swoje wątpliwości,
  • utwierdzić się w przekonaniu dokonania słusznego wyboru,
  • mają ochotę poeksperymentować,
  • lub w końcu wybrać właściwą kawę,
Przygotowaliśmy graficzno-tekstowy poradnik, który na podstawie kilku prostych pytań pozwoli skutecznie zweryfikować Wasze dotychczasowe wybory oraz podsunie Wam potencjalnie najlepszą opcję na kolejne zakupy.
No to co? Startujemy!

 

 

JAKA KAWA DO ESPRESSO (i kaw na jego bazie)?

Jaką kawę wybrać?

 

 

Ziarna do kawy czarnej

Czyli w istocie, sedno problemu “jakie ziarna do espresso wybrać” – bo to właśnie na espresso będziemy się skupiać! Nie zapominajmy jednak także o americano, bo “mała czarna” i “duża czarna” powstają przecież na tej samej bazie. Tu (poza ewentualnie gorącą wodą) nic nie dolewamy do filiżanki, nie mieszamy, nie szukamy właściwych proporcji. Dlatego pytanie jest proste: jakie smaki w kawie lubisz?

Orzechowe kawy (duże i małe!)

Podbite mleczną czekoladą, o umiarkowanej intensywności, łagodne w smaku, bez zbędnej kwasowości.

Jeśli to brzmi jak opis Twoich preferencji, spróbuj koniecznie klasycznej Brazylii Cerrado oraz Yellow Espresso Blend. To nasze wyjściowe propozycje, które możemy polecić każdemu!

Czekoladowe espresso

Gęsty, intensywny napar, o głębokim smaku ciemnej czekolady – tego w kawie szukasz? Tak? To dobrze trafiłeś! Zanim jednak podamy ostateczną rekomendację, potrzebujemy jeszcze odpowiedzi na jedno pytanie:
bardziej słodka czy bardziej gorzka kawa?

Jeśli wolisz przyjemnie słodkie nuty karmelu, postaw na DARK Yellow Espresso Blend lub DARK Gwatemalę Huehuetenango. Jeśli zaś masz ochotę na espresso we włoskim stylu, subiektywnie mocniejsze i z goryczką w typie czekolady 90%, wybierz DARK Brazylię Cerrado lub nawet nasz jedyny miks z robustą (dodającą kofeinowego kopa), Black Espresso Blend!

Kawa i… owoce?

Coś z zupełnie innej bajki – soczyste, rześkie i owocowe smaki. Czy to w ogóle pasuje do espresso? Jeszcze jak! My przygotowaliśmy dla Was propozycje o kilku stopniach intensywności.

Dla tych, którzy pragną tylko lekkiej, miłej kontry dla klasycznych nut mlecznej czekolady – Blue Espresso Blend. Dla fanów mocno podkreślonej słodyczy w typie kandyzowanych owoców/galaretek w czekoladzie – Brazylia+ Fazenda Bareinas. Czekolada z czerwonymi owocowami? – proszę bardzo, Gwatemala Huehuetenango! A może… owocowa BOMBA? Mamy i to – nasz turbosoczysty What The Funk przekona do siebie wszystkich fanów bardzo intensywnych, słodko-kwaskowych pokręconych shotów espresso!

 

Poniżej jeszcze ściągawka w formie wygodnej infografiki:

Jaką kawę do americano/espresso wybrać?

 

 

Ziarna do kawy “białej” – czyli jakie espresso do kawy mlecznej?

Okej, wolisz kawę z mlekiem – rozumiemy i też pomożemy w wyborze (swoją drogą, napisaliśmy ostatnio tekst KAWA Z MLEKIEM – może się przydać 😉)! Tu też główną rolę będą odgrywać preferencje smakowe, ale najpierw fundamentalne pytanie: dolewasz mleko do kawy czy kawę do mleka?

Kawa dominuje

Czyli szukasz kawy do espresso macchiato, cortado albo “zwykłej” americano z mlekiem. To charakter ziarna stanowi o charakterze i smaku napoju, a mleko ma tylko lekko złagodzić odbiór kawy i dodać kremowości.

Co doradzamy pod kątem takiego połączenia? Zdecydowanie naszą serię ciemniej palonych kaw (DARK), z wyszczególnieniem DARK Gwatemala Huehuetenango i DARK Yellow Espresso Blend dla fanów nut karmelowych oraz DARK Brazylia Cerrado i Black Espresso Blend dla miłośników ciemnej czekolady.

Kawa w tle

To dla tych, którzy szukają najlepszej kawy do flat white, cappuccino czy latte – czy nawet rozmaitych “napojów kawowych” z duuuuużą ilością mleka i lodu. My podzieliliśmy smaki na dwie grupy.

Klasyczny zestaw “czekolada”, “orzechy”, “karmel” – to nieśmiertelne Brazylia Cerrado oraz Yellow Espresso Blend.

Odważniejsze połączenie suszonych owoców i soczystości w typie mleczno-owocowego szejka – stawiamy na Gwatemalę Huehuetenango i Brazylię+ Fazenda Bareinas!

Mówisz: “hmmm… a może to i to?” – bez obaw, też mamy coś dla Ciebie! To czarny koń ze stajni ziaren pod espresso od HAYB, nasz Blue Espresso Blend. Zaufajcie nam – to dowód na to, że istnieje złoty środek. 😉

 

P.S. Nasz poradnik wyboru ziarna do kaw mlecznych możecie także zrozumieć w drugi sposób. Załóżmy, że proporcje kawy i mleka pozostają takie same, dokładnie takie, jak lubisz najbardziej – Ty natomiast chciałbyś sterować tylko intensywnością wyczuwalnego smaku kawy oraz dostępnym bukietem aromatów. W takiej sytuacji potraktuj wskazówki “kawa dominuje” i “kawa w tle” jako odczucie smaku w gotowej kawie i tak samo kieruj się preferencjami przy wyborze!

Przykład – zawsze robisz tylko cappuccino, ale zależy Ci na tym, żeby smak kawy był wyrazisty, a jednocześnie karmelowy – nasz przewodnik doprowadzi Cię do DARK Yellow Espresso Blend! A może pijesz tylko mocno kawowe Cortado, ale chciałbyś, żeby miało w sobie nuty lekko przywodzące na myśl mleczno-owocowy shake? Ze schematu wyjdzie Ci np. Brazylia+ Fazenda Bareinas!

 

Poniżej jeszcze ściągawka w formie wygodnej infografiki:

Jakie ziarna do kawy mlecznej?

 

 

Porównanie kaw pod espresso HAYB

“Fajnie, że mi pomogliście, ale ja dalej nie wiem…” – okej, okej, okej, rozumiemy. Dlatego, po pierwsze – chcieliśmy jeszcze powiedzieć Wam, że poradnik wyżej to nie jest jedyna słuszna droga. To nie jest wyrocznia, my tylko doradzamy! Jeśli uważasz, że wiesz lepiej lub masz już swoje ugruntowane przyzwyczajenia, śmiało, nie stresuj się, wybieraj po swojemu. Po drugie – nic nie zastąpi bezpośredniego porównania!

W trosce o tych, którzy chcą na start spróbować kilku pozycji i wybrać spośród nich, przygotowaliśmy atrakcyjne zestawy:

  • Espresso Starter Pack (4x250g), w którego składzie znajdziecie Brazylię, Gwatemalę, Yellow oraz Blue,
  • DARK Espresso Starter Pack (4x250g), czyli ciemne wersje Brazylii, Gwatemali, Yellow oraz klasyczny Black Espresso Blend,
  • Brasil Espresso Starter Pack (3x250g), czyli wszystkie nasze brazylisjkie propozycje: Cerrado, to samo w wersji DARK oraz “+” Fazenda Bareinas.

 

Ufff, to chyba tyle – mamy nadzieję, że rozwialiśmy wszystkie Wasze wątpliwości!
Jeżeli jednak wciąż macie jakieś pytania, piszcie do nas śmiało. Chętnie odpowiemy i doradzimy. W kontakcie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do newslettera!