Darmowa dostawa już od 50 zł !

Up

JAKA KAWA DO ESPRESSO (i napojów na jego bazie)?

Kawowy know-how
Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Właśnie skończyła Ci się w domu kawa do espresso. Spokojnie - nie panikuj, weź cokolwiek, co ma przeglądarkę internetową i wejdź do naszego e-sklepu, tam najeżdżasz na “Kawa” i klikasz „Espresso”.
I co dalej?

Widzisz ten zalew kaw: Single, blendy, dark roasty, a jeszcze wszystko kolorowe i (tak sądzimy) zaprasza do zabawy

I tu zaczynają się pytania. Nawet jeśli do tej pory wydawało Ci się, że masz swojego faworyta, zaczynasz kwestionować dotychczasowe przekonania. To dobrze - przekonania trzeba odświeżać, bo co, jeśli jest gdzieś kawa, którą Twój kubeczek i Twoje kubki smakowe pokochają bardziej?

Więc jeśli chcesz:

  • rozwiać swoje wątpliwości albo wręcz przeciwnie, wywołać je,
  • utwierdzić się w przekonaniu dokonania słusznego wyboru albo wręcz przeciwnie,
  • masz ochotę poeksperymentować,
  • chcesz w końcu wybrać właściwą kawę dla siebie.
Przygotowaliśmy taki obrazkowo-tekstowy poradnik z kilkoma prostymi pytaniami, które albo coś tam rozjaśnią w wyborze kawy, albo mocno tam zamieszają, w każdym razie przydadzą się na kolejne zakupy.
No to co? Lecimy?

JAKA KAWA DO ESPRESSO (i kaw na jego bazie)?

jaka kawa do espresso

Do kawy czarnej

To jest istota, kwintesencja, na tym świat stoi - to będzie działać, wszystko będzie działać w kosmosie pytań "jaka kawa do espresso?". Bo espresso to jest praprzyczyna: americano, mała czarna, duża czarna (i cała reszta mlecznych) powstają przecież na tej samej bazie. Do samego espresso niczego nie dolewamy, z niczym nie mieszamy - zatem tu objawi się czysta prawda o tym, co lubisz, i oto pierwsze pytanie:


jakie smaki w kawie lubisz?

Orzechowe espresso

Nie, że z jakimś syropem, tak smakuje kawa. Będzie to pewnie nieco podbite aromatem mlecznej czekolady o umiarkowanej intensywności, łagodne w smaku, bez zbędnej kwasowości.

Jeśli to brzmi, jak to, co lubisz - postaw na klasyczną Brazylię Cerrado oraz Yellow Espresso Blend. To pierwsze propozycje, które byśmy dali w tej kategorii!

Czekoladowe espresso

Gęste, intensywne, o głębokim smaku ciemnej czekolady - jeśli to jest smak, jakiego szukasz w kawie, to już jesteśmy na dobrej drodze. Teraz jeszcze tylko jedno pytanko: 

słodka czy raczej gorzka?

Jeśli wolisz przyjemnie słodkie nuty karmelu, Twoim wyborem może stać się DARK Yellow Espresso Blend lub DARK Gwatemala Huehuetenango. Jeśli masz ochotę na espresso we włoskim stylu, mocniejsze w odczuciu i z goryczką w typie czekolady 90%, śmiało możesz brać DARK Brazylię Cerrado albo może nawet nasz jedyny miks z robustą (dodającą kofeinowego kopa): Black Espresso Blend!

Owoce?

Dobrze czytasz, to też może być w Twoim espresso i nie musisz tam nic wrzucać. Soczyste, świeże i owocowe smaki. Czy to ma prawo pasować do espresso? No ba! Jak czekolady z owocami - to działa. Przygotowaliśmy propozycje o kilku stopniach intensywności:

Tylko troszkę:

Jeśli pragniesz jedynie lekkiej, miłej kontry dla klasycznych nut mlecznej czekolady - proszę bardzo, Twoim towarzyszem będzie Blue Espresso Blend

Nieco bardziej:

Dla fanów mocno podkreślonej słodyczy w typie kandyzowanych owoców/galaretek w czekoladzie - Brazylia+. Czekolada z czerwonymi owocami? - proszę bardzo, Gwatemala! Migdały, kandyzowane owoce i biała czekolada? Proszę bardzo, oto Peru Espresso!

Wszystkie, całe, ile wlezie:

To może... owocowa BOMBA? Mamy i to - nasz turbosoczysty What The Funk to wybór dla miłośników bardzo intensywnych, słodko-kwaskowych, odjechanych shotów espresso!

Co do kawy białej - czyli jakie espresso do kawy mlecznej?

Kawka z mlekiem -  z mleczkiem, taka mleczna - rozumiemy - to żaden wstyd, to nie powód do drwin, kawka z mleczkiem jest miła - miewamy do niej słabość (swoją drogą mamy taki tekst KAWA Z MLEKIEM - może się przyda?)! 

Tu też najważniejsze będzie to, co lubisz, to wiadomo, ale najpierw fundamentalne pytanie: lejesz mleko do kawy czy kawę do mleka?

Więcej KAWY!

Espresso macchiato, cortado albo zwykła americano z mlekiem? Zdradzimy Ci sekret: smak kawy będzie zależał od ziarna, a mleko to tylko dodatek, ma łagodzić krawędzie i dodawać kremowości - wiedza... to nas kręci!

Co doradzimy tutaj? Zdecydowanie ciemniej palone DARKi, a szczególnie DARK Gwatemala i DARK Yellow jeśli szukasz nut karmelowych oraz DARK Brazylia i Black Espresso jeśli chcesz smaku ciemnej czekolady.

Kawa w tle

Jeśli marzy Ci się flat white, cappuccino czy latte, albo nawet chcesz zaszaleć i w świecie napojów kawowych z fantazyjnymi dodatkami - no to dawaj, odwaga to jest to!

Podzielmy zatem smaki na dwie grupy:

Klasyczny zestaw czekolada, orzechy, karmel - to nieśmiertelne Brazylia Cerrado oraz Yellow Espresso.

Jeśli masz odwagę do poszukiwań szalonego smaku - suszonych owoców i soczystości w typie mleczno-owocowego szejka - postaw na Gwatemalę, Peru i Brazylię+!

A może to i to? - śmiało! Albo lecimy do Peru, albo malujemy na niebiesko: Blue. Zaufaj nam - jest tam jedno i drugie

Porównanie kaw pod espresso HAYB

"Fajnie, dalej nie wiem..." - super, cieszymy się, że pomogliśmy! 

Jeden, ten poradnik wyżej to nie jest wyrocznia, nie słuchaj innych, jak Ci mówią, co ma Ci smakować. Ty wiesz, co ma Ci smakować. Dwa - nie masz pewności? Próbuj, kombinuj, eksperymentuj!

I jak chcesz popróbować, mamy takie zestawy:

To co, po szociku?

Koszyk 0

Zamknij

Do darmowej wysyłki brakuje Ci: 50.00PLN