Przyszłość (kawy) jest kobietą!

womenincoffee

Naprawdę chciałbym żyć w świecie, w którym nie muszę pisać tego tekstu. To nie moje lenistwo, a frustracja, że wciąż nie żyjemy w świecie równych szans i praw dla wszystkich. Żeby kawa docierała płynnym strumieniem do waszych kubeczków, wiele osób musi wykonać sporo pracy. Najważniejsza dzieje się tysiące kilometrów stąd i wykonywana jest najczęściej rękami […]

Czas na zawody! Kawa competition.

Blog - kawa competition, fot. Paweł Murawski

Wkrótce zawody! Dla branży kawowej, początek roku oznacza zapisy na zawody baristów. Do wyboru jest wiele konkurencji. Najważniejsza i najbardziej prestiżowa jest oczywiście konkurencja Barista, polegająca na przygotowaniu 4 espresso, 4 cappuccino i 4 drinków (bezalkoholowych) na bazie espresso. Kolejne to Brewers cup – czyli zawody w parzeniu kaw metodami przelewowymi lub immersyjnymi. Cup Tasters […]

“To (espresso) blend or not to blend?” – mieszanka czy single origin espresso?

Utarło się kilka przekonań w naszej kawowej bańce, z którymi co jakiś czas każdy z nas się zderza. Te przekonania mogą dotyczyć metod parzenia (czy chemex jest cool?), sposobów zalewania kawy w dripie (Rao spin czy metoda 4:6?), ubijania kawy w kolbie, gdy robimy espresso (czy aby 15kg nacisku na tamper to odpowiednia siła?). Mitów, […]

Kawa Barrel Aged – co to?

Na wielu piwach widnieje napis „Barrel Aged”. Tłumacząc to na polski: „starzony w beczce” lub „leżakowany w beczce”. Piwa leżakuje się w beczkach po różnych alkoholach, aby nadać piwu dodatkowe walory smakowe pochodzące z beczki. Różne beczki i różne alkohole nadają piwu różne smaki. Drewno samo w sobie nadaje alkoholowi drzewny charakter, często też słodkawe […]

“72h Macerated Natural – że co?” – Fermentacja, maceracja i niestandardowe metody obróbki kawy.

Fermentacja, maceracja i niestandardowe metody obróbki kawy.

„Na odwrocie każdej paczki naszej kawy oraz na naszej stronie internetowej praktycznie zawsze możecie spotkać z informacją dotyczącą obróbki kawy.” Brzmi znajomo? To cytat artykułu Kuby Świątka o metodach obróbki ziaren kawy. Część z was już pewnie zauważyła, że w naszej ofercie pojawiły się dwie kawy, które mają dość tajemniczą nazwę obróbki na odwrocie opakowania […]

Poradnik prezentowy HAYB Speciality Coffee – prezenty dla miłośnika kawy.

Ho Ho How Are You Brewing? Idą święta, pamiętasz? Pamiętasz o swoich bliskich i prezentach dla nich? A pamiętasz też, że żyjemy w czasach totalnej nadprodukcji przedmiotów, ogromnych ilości niepotrzebnych rzeczy i produktów niskiej jakości? Jak z tego wybrnąć w tym prezentowym okresie i wybrać właściwe prezenty dla miłośnika kawy? Uwaga: w tym tekście znajdziesz […]

Encyklopedia: metody obróbki ziaren kawy.

fot. Rodrigo Flores

Zapraszamy Was do przeczytania pierwszego wpisu z naszego cyklu Encyklopedia, w którym znajdziecie podstawowe informacje na temat kaw speciality: ich procesu produkcji lub przygotowania. Dowiedz się czegoś nowego lub odśwież sobie już dobrze znane Ci informacje!   Metody obróbki ziaren kawy   Na odwrocie każdej paczki naszej kawy oraz na naszej stronie internetowej praktycznie zawsze […]

Jak kawa wpływa na samopoczucie? Pytamy dietetyka!

Ograniczony dostęp lub brak słońca? Za oknem szara, deszczowa pogoda? To czynniki, które mogą wpływać na nasz nastrój w większym lub mniejszym stopniu. W okresie jesienno-zimowym, w związku z tym, że za oknem dłużej jest ciemno niż jasno, mamy tendencję do ogólnego pogorszenia samopoczucia. Najchętniej położylibyśmy się wtedy do łóżka, pod kocyk i popijali ciągle […]

Co to jest kawa speciality? – O jakości w kawie.

fot Mar Kowalczuk

Zdjęcia/Photos: Mar Kowalczuk Czytasz ten tekst, bo prawdopodobnie interesuje Cię wysoka jakość produktów oraz cenisz pracę, w którą ktoś wkłada serce i czas. Prawdopodobnie zaglądając do tego tekstu wiesz już co to kawa segmentu speciality (lub też kawa specialty, obie formy pisowni są poprawne) – znasz jej czysty smak, potrafisz rozróżnić napar przeparzony od niedoparzonego […]

Lets talk about green coffee import! Interview with Falcon Coffees’ specialist – Bara Ernygrova

Zdjęcia/Photos: Mar Kowalczuk Falcon Coffees is a green coffee importer with a mission to change the way that coffee is traded, for good. With a social impact agenda at its core, Falcon pursue transparency in all of their supply chains to ensure that everyone involved benefits from their work. We sat down with one of […]