Wojny przelewowe, czyli drip czy auto drip?

  „Dział badania opinii publicznej HAYB przy telefonie, czy mogę Państwu zająć chwilę? Badamy czym kierują się Państwo przy wyborze kaw. Zarówno w kawiarni, jak i w domu. Mieliśmy zgłoszenie, że na tak zwanym mieście toczy się wojna między zwolennikami hand brew a entuzjastami batch brew. Nasz dział opinii pragnąłby wyjaśnić kilka kwestii, by zapobiec ewentualnym […]

Zdrowy balans, czyli trochę o zdrowiu roastera.

Na zdrowie! Ostatnio bardzo skupiam się na zdrowiu, bo praca w palarni to nie same geishe z dripka! To też trochę hałasu i worki z kawką, które trzeba przekładać z miejsca na miejsce – czyli nieco zmęczenia i trochę solidnej fizycznej roboty. Dlatego staram się dbać o siebie, żeby być w formie, jak te pyszne […]

Jak powstają HAYBowe krówki?

Od początku wiedzieliśmy, że te krówki będą pyszne, ale kiedy ich spróbowaliśmy, totalnie straciliśmy dla nich głowę. Chcecie wiedzieć jak powstają pyszne krówki z espresso? Zapraszam na krótki spacer po świecie słodyczy!   Wszystko zaczyna się od kawy Najpierw parzymy bardzo dużo espresso z naszej Brazylii Cerrado. Ile to jest bardzo dużo? Tyle, że na […]

Tydzień Roastera, czyli jak Się Przelewa?

Dobra kawa w dobrej cenie?Sprawdziliśmy – da się.Się przelewa! Rodzina Się Przelewa to seria kaw, które są ze sobą kompatybilne, można nimi przeplatać swój tygodniowy kawowy kalendarz. Dobierając ziarna do tej serii myśleliśmy o dwóch sprawach: najwyższa jakość i przystępna cena. Jak to zrobiliśmy? Jakość wykuwaliśmy dziesiątkami testów różnych próbek, a następnie w skupieniu przy […]

OD CUPPERA DO Q GRADERA – BĄDŹMY OBIEKTYWNI!

  Jesteśmy świeżo po dwóch festiwalach, na których mieliśmy olbrzymią przyjemność przybić z Wami piątki, porozmawiać – w końcu – napić się wspólnie kawy. Świetnie było Was widzieć: zdrowi, banan na twarzy, szukanie bananów w profilu sensorycznym próbowanej kawy – tak to można! Pytaliście o różne rzeczy, o zdrówko, o nowości, o to, skąd jesteśmy, jak przebiega […]

Się Zalewa: dobra kawa pod strzechy!

  Się Zalewa – kawa mielona ekstra selekt, to produkt odpowiadający żywotnym potrzebom obywatelek i obywateli, to kawa odważna, którą pokazujemy niedowiarkom, że można! Przyświecał nam szczytny cel wprowadzenia dobrej kawy do domostw, miejsc pracy i wypoczynku, kawy, która będzie łączyć, nie dzielić, kawy przyjaznej ludziom!    Najlepsza kawa pod strzechy, dla każdego! “Jak takie cele zrealizować?” […]

CZYSZCZENIE KAWOWYCH SPRZĘTÓW

Witam w naszej HAYBowej przestrzeni blogowej wszystkich entuzjastów espresso, kaw mlecznych oraz ogólnie, zabawy w domowych baristów. Dzisiaj porozmawiamy sobie o rzeczach, które łączą nas mniej lub bardziej, a które powinny obchodzić każdą i każdego z nas. W końcu, na jakość otrzymanego naparu wpływ mają nie tylko ziarna, sposób przygotowania czy jakość samego sprzętu, ale […]

KURS JĘZYKOWY DLA KAWOSZY. CZY WARTO BYĆ Q-GRADEREM?

Kawowa planeta posługuje się specyficznym językiem. Choć jest dość mała, krąży po niej wielu samozwańczych mistrzów i nauczycieli. Jest to jednocześnie świat bardzo ciekawy i różnorodny. Fajnie byłoby zatem dogadywać się i nie toczyć przy tym niepotrzebnych wojen. Jak możemy ich uniknąć? Tworząc wspólny język i procedury, które pozwolą nam poruszać się po nim w […]