Jak powstają HAYBowe krówki?

Od początku wiedzieliśmy, że te krówki będą pyszne, ale kiedy ich spróbowaliśmy, totalnie straciliśmy dla nich głowę. Chcecie wiedzieć jak powstają pyszne krówki z espresso? Zapraszam na krótki spacer po świecie słodyczy!   Wszystko zaczyna się od kawy Najpierw parzymy bardzo dużo espresso z naszej Brazylii Cerrado. Ile to jest bardzo dużo? Tyle, że na […]

Tydzień Roastera, czyli jak Się Przelewa?

Dobra kawa w dobrej cenie?Sprawdziliśmy – da się.Się przelewa! Rodzina Się Przelewa to seria kaw, które są ze sobą kompatybilne, można nimi przeplatać swój tygodniowy kawowy kalendarz. Dobierając ziarna do tej serii myśleliśmy o dwóch sprawach: najwyższa jakość i przystępna cena. Jak to zrobiliśmy? Jakość wykuwaliśmy dziesiątkami testów różnych próbek, a następnie w skupieniu przy […]

OD CUPPERA DO Q GRADERA – BĄDŹMY OBIEKTYWNI!

  Jesteśmy świeżo po dwóch festiwalach, na których mieliśmy olbrzymią przyjemność przybić z Wami piątki, porozmawiać – w końcu – napić się wspólnie kawy. Świetnie było Was widzieć: zdrowi, banan na twarzy, szukanie bananów w profilu sensorycznym próbowanej kawy – tak to można! Pytaliście o różne rzeczy, o zdrówko, o nowości, o to, skąd jesteśmy, jak przebiega […]

Się Zalewa: dobra kawa pod strzechy!

  Się Zalewa – kawa mielona ekstra selekt, to produkt odpowiadający żywotnym potrzebom obywatelek i obywateli, to kawa odważna, którą pokazujemy niedowiarkom, że można! Przyświecał nam szczytny cel wprowadzenia dobrej kawy do domostw, miejsc pracy i wypoczynku, kawy, która będzie łączyć, nie dzielić, kawy przyjaznej ludziom!    Najlepsza kawa pod strzechy, dla każdego! “Jak takie cele zrealizować?” […]

CZYSZCZENIE KAWOWYCH SPRZĘTÓW

Witam w naszej HAYBowej przestrzeni blogowej wszystkich entuzjastów espresso, kaw mlecznych oraz ogólnie, zabawy w domowych baristów. Dzisiaj porozmawiamy sobie o rzeczach, które łączą nas mniej lub bardziej, a które powinny obchodzić każdą i każdego z nas. W końcu, na jakość otrzymanego naparu wpływ mają nie tylko ziarna, sposób przygotowania czy jakość samego sprzętu, ale […]

KURS JĘZYKOWY DLA KAWOSZY. CZY WARTO BYĆ Q-GRADEREM?

Kawowa planeta posługuje się specyficznym językiem. Choć jest dość mała, krąży po niej wielu samozwańczych mistrzów i nauczycieli. Jest to jednocześnie świat bardzo ciekawy i różnorodny. Fajnie byłoby zatem dogadywać się i nie toczyć przy tym niepotrzebnych wojen. Jak możemy ich uniknąć? Tworząc wspólny język i procedury, które pozwolą nam poruszać się po nim w […]

JAKA KAWA (DO) ESPRESSO (i napojów na jego bazie)?

Jaką kawę wybrać?

Wyobraźmy sobie taką sytuację: Właśnie skończyła się Wam kawa niezbędna do zaparzenia domowego espresso. Wchodzicie więc do naszego e-sklepu i klikacie w zakładkę „kawa pod espresso”. Co widzicie? Całą masę różnych kaw. „Single”, „blendy”, „dark roasty”, a wszystko taaakie kolorowe… 🤩 W Waszych głowach zaczynają kłębić się pytania. Nawet jeśli do tej pory mieliście swojego […]

KAWA Z MLEKIEM

Latte Art

…czyli nie taka kawa straszna, gdy ją malują!   Cześć i czołem, z tej strony Wasz ulubiony Dj Dave! Nie kojarzycie mnie jeszcze? To w sumie dobra odpowiedź, bo tak się składa, że to mój debiut na łamach bloga HAYB. A zatem zacznijmy od czegoś co dla wielu kawoszek i kawoszy może wydać się tematem […]

IDEALNA KAWA DO TWOJEGO DOMOWEGO EKSPRESU

DARK Espresso Starter Pack

…CZYLI O KAWIE CIEMNIEJ PALONEJ SŁÓW KILKA Czy jeżeli powiem Wam, że można zrobić śmietanę z cebuli, to będzie Wam w to uwierzyć tak samo trudno, jak w to, że ciemniej wypalona kawa może być smaczniejsza od tej jasno palonej? Niestety, musimy się z tym zmierzyć, jedno i drugie zdanie jest prawdziwe! TYLKO JASNE ZIARNA? […]

Kontrola jakości wypalonej kawy w HAYB

2020 przeszedł do historii już chwilę temu, w poprzednim blogowym wpisie, zrobiliśmy swoje małe podsumowanie. Ah cóż to był za rok! Wymagający i kapryśny, pełen nowości i zmian. Na całe szczęście wciąż jesteśmy cali i zdrowi, nasz team się powiększa i ciągle szkoli. 2020 to bardzo dużo projektów, tysiące wysyłanych paczek, wiele nowych planów na […]