O obróbce kawy w 3 prostych… ziarnach! Rwanda Huye Mountain

Być może już to wiesz, a być może nie. Ziarna kawy, zanim zmielone obrócą się w płyn, muszą przejść naprawdę długą drogę. Dosłownie i w przenośni! Podróż do filiżanki możemy w dużym uproszczeniu przedstawić w ten sposób: Zatrzymajmy się przy obróbce To kluczowy dla smaku, a także stabilności surowca proces. Owoc kawowca, przypominający najczęściej dojrzałą […]

Czy kawowa produktywność to mit? Pytamy dietetyka!

Za jeden z obowiązków zawodowych uznajesz wypicie porannej kawy, a nauki nawet nie zaczynasz, jeśli na Twoim biurku nie stoi pełen naparu kubek z motywacyjnym napisem? My również – jak nikt inny wiemy, że kawa wspomaga naszą zdolność uczenia się i skupiania uwagi. Jednak na czym dokładnie polega kawowa produktywność? O to zapytaliśmy dietetyka Rafała […]

Jak zrobić espresso w domu? Poproś kawiarkę o pomoc!

Dobra kawa w domu przestaje być czymś niespotykanym. W internecie można znaleźć setki poradników jak poprawnie zaparzyć kawę za pomocą Hario V60, Aeropressu czy Chemexa. Niestety, odbija się to rykoszetem na fanach kawy bardziej klasycznej, takiej jak espresso, czy kawiarka na której dzisiaj się skupimy.

Światowy Dzień Wody (w kawie)

Woda do filiżanki z kawą

Czy wiesz, że ponad 90% kawy to woda? Dziś, podczas Światowego Dnia Wody, poświęcimy jej dłuższą chwilę. Czy ma ona wpływ na smak? Oczywiście! Jej temperatura oraz stopień mineralizacji potrafią modyfikować tak samo zmieloną i zaparzoną kawę w niewiarygodny sposób. A jaki konkretnie? Mineralizacja Na każdej butelce wody którą możemy kupić w sklepie widnieje lista […]

Poznaj Polskie Baristki z HAYB i Centrum Praw Kobiet!

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet postanowiliśmy zrobić coś dobrego, więc połączyliśmy siły z Centrum Praw Kobiet. Mimo, że fajnie jest dostać kwiaty i czekoladki, to w 8 marca zupełnie nie o to chodzi. Zamiast tego, postanowiliśmy pokazać, jak duży wpływ na scenę kaw speciality mają kobiety. Wśród naszych championek zebraliśmy 6 osób, które uważamy za […]