KURS JĘZYKOWY DLA KAWOSZY. CZY WARTO BYĆ Q-GRADEREM?

Kawowa planeta posługuje się specyficznym językiem. Choć jest dość mała, krąży po niej wielu samozwańczych mistrzów i nauczycieli. Jest to jednocześnie świat bardzo ciekawy i różnorodny. Fajnie byłoby zatem dogadywać się i nie toczyć przy tym niepotrzebnych wojen. Jak możemy ich uniknąć? Tworząc wspólny język i procedury, które pozwolą nam poruszać się po nim w […]

Zmiana cen kaw pod Espresso – maj 2021

Uwaga, ważna informacja! Rok 2020 był trudny i odcisnął się piętnem na wielu sektorach, również tych, które na pierwszy rzut oka nie powinny być zagrożone – co dotyczy upraw kawy. Już teraz wiadomo, że ostatnie zbiory w Brazylii były najgorsze od wielu lat, nawet o 1/3 mniejsze w porównaniu do zeszłego roku. Dostępność ziaren dobrej […]

JAKA KAWA (DO) ESPRESSO (i napojów na jego bazie)?

Jaką kawę wybrać?

Wyobraźmy sobie taką sytuację: Właśnie skończyła się Wam kawa niezbędna do zaparzenia domowego espresso. Wchodzicie więc do naszego e-sklepu i klikacie w zakładkę „kawa pod espresso”. Co widzicie? Całą masę różnych kaw. „Single”, „blendy”, „dark roasty”, a wszystko taaakie kolorowe… 🤩 W Waszych głowach zaczynają kłębić się pytania. Nawet jeśli do tej pory mieliście swojego […]

KAWA Z MLEKIEM

Latte Art

…czyli nie taka kawa straszna, gdy ją malują!   Cześć i czołem, z tej strony Wasz ulubiony Dj Dave! Nie kojarzycie mnie jeszcze? To w sumie dobra odpowiedź, bo tak się składa, że to mój debiut na łamach bloga HAYB. A zatem zacznijmy od czegoś co dla wielu kawoszek i kawoszy może wydać się tematem […]

IDEALNA KAWA DO TWOJEGO DOMOWEGO EKSPRESU

DARK Espresso Starter Pack

…CZYLI O KAWIE CIEMNIEJ PALONEJ SŁÓW KILKA Czy jeżeli powiem Wam, że można zrobić śmietanę z cebuli, to będzie Wam w to uwierzyć tak samo trudno, jak w to, że ciemniej wypalona kawa może być smaczniejsza od tej jasno palonej? Niestety, musimy się z tym zmierzyć, jedno i drugie zdanie jest prawdziwe! TYLKO JASNE ZIARNA? […]

Kontrola jakości wypalonej kawy w HAYB

2020 przeszedł do historii już chwilę temu, w poprzednim blogowym wpisie, zrobiliśmy swoje małe podsumowanie. Ah cóż to był za rok! Wymagający i kapryśny, pełen nowości i zmian. Na całe szczęście wciąż jesteśmy cali i zdrowi, nasz team się powiększa i ciągle szkoli. 2020 to bardzo dużo projektów, tysiące wysyłanych paczek, wiele nowych planów na […]

Podsumowanie roku 2020 w palarni kawy HAYB

Za nami rok, pod wieloma względami niezwykły. Pełen nagłych zwrotów akcji, naszpikowany zaskoczeniami i wyzwaniami. Na szczęście, bardzo szybko dotarło do nas, że wzburzone morze na którym przyszło nam żeglować, to nasz żywioł, a zespół HAYB, to może nie najbardziej doświadczeni żeglarze, ale zdecydowanie Ci pełni zapału, energii, chęci i determinacji. Ten szaleńczy rejs nie […]

Jak mielić? O mieleniu kawy.

Młynek do kawy Comandante

Nasz Head Roaster, Dawid Zadara, przygotował dla Was tekst o mieleniu kawy. Dlaczego jest tak ważne? Jaki ma wpływ na końcowy napar? Czy w tym wypadku jakość młynka ma znaczenie? Zapraszamy!   – Dzień dobry, proszę o zmielenie zamówionych przeze mnie kaw. Dziękuję bardzo za pomoc, kawy pyszne, ciasteczko pyszne, posty na Instagramie błyszczące, lajkuje […]

Jaką kawę wybrać? Krótki przewodnik po kawach HAYB.

Nasz Head Roaster, Dawid Zadara, przygotował dla Was przewodnik po kawach z naszej oferty. Znajdziecie tu omówienie naszych klasyków ze stałej oferty, ale też kilka słów o kawach sezonowych i ich charakterystyce. Zapraszamy!   Jaką kawę do kawiarki? Czym się różni kawa pod espresso od kawy pod filtr? Różnice między kawami z Ameryki a Afryki. […]

Przyszłość (kawy) jest kobietą!

womenincoffee

Naprawdę chciałbym żyć w świecie, w którym nie muszę pisać tego tekstu. To nie moje lenistwo, a frustracja, że wciąż nie żyjemy w świecie równych szans i praw dla wszystkich. Żeby kawa docierała płynnym strumieniem do waszych kubeczków, wiele osób musi wykonać sporo pracy. Najważniejsza dzieje się tysiące kilometrów stąd i wykonywana jest najczęściej rękami […]