“72h Macerated Natural – że co?” – Fermentacja, maceracja i niestandardowe metody obróbki kawy.

Fermentacja, maceracja i niestandardowe metody obróbki kawy.

„Na odwrocie każdej paczki naszej kawy oraz na naszej stronie internetowej praktycznie zawsze możecie spotkać z informacją dotyczącą obróbki kawy.” Brzmi znajomo? To cytat artykułu Kuby Świątka o metodach obróbki ziaren kawy. Część z was już pewnie zauważyła, że w naszej ofercie pojawiły się dwie kawy, które mają dość tajemniczą nazwę obróbki na odwrocie opakowania […]

Poradnik prezentowy HAYB Speciality Coffee – prezenty dla miłośnika kawy.

Ho Ho How Are You Brewing? Idą święta, pamiętasz? Pamiętasz o swoich bliskich i prezentach dla nich? A pamiętasz też, że żyjemy w czasach totalnej nadprodukcji przedmiotów, ogromnych ilości niepotrzebnych rzeczy i produktów niskiej jakości? Jak z tego wybrnąć w tym prezentowym okresie i wybrać właściwe prezenty dla miłośnika kawy? Uwaga: w tym tekście znajdziesz […]

Encyklopedia: metody obróbki ziaren kawy.

fot. Rodrigo Flores

Zapraszamy Was do przeczytania pierwszego wpisu z naszego cyklu Encyklopedia, w którym znajdziecie podstawowe informacje na temat kaw speciality: ich procesu produkcji lub przygotowania. Dowiedz się czegoś nowego lub odśwież sobie już dobrze znane Ci informacje!   Metody obróbki ziaren kawy   Na odwrocie każdej paczki naszej kawy oraz na naszej stronie internetowej praktycznie zawsze […]

Jak kawa wpływa na samopoczucie? Pytamy dietetyka!

Ograniczony dostęp lub brak słońca? Za oknem szara, deszczowa pogoda? To czynniki, które mogą wpływać na nasz nastrój w większym lub mniejszym stopniu. W okresie jesienno-zimowym, w związku z tym, że za oknem dłużej jest ciemno niż jasno, mamy tendencję do ogólnego pogorszenia samopoczucia. Najchętniej położylibyśmy się wtedy do łóżka, pod kocyk i popijali ciągle […]

Co to jest kawa speciality? – O jakości w kawie.

fot Mar Kowalczuk

Zdjęcia/Photos: Mar Kowalczuk Czytasz ten tekst, bo prawdopodobnie interesuje Cię wysoka jakość produktów oraz cenisz pracę, w którą ktoś wkłada serce i czas. Prawdopodobnie zaglądając do tego tekstu wiesz już co to kawa segmentu speciality (lub też kawa specialty, obie formy pisowni są poprawne) – znasz jej czysty smak, potrafisz rozróżnić napar przeparzony od niedoparzonego […]

Lets talk about green coffee import! Interview with Falcon Coffees’ specialist – Bara Ernygrova

Zdjęcia/Photos: Mar Kowalczuk Falcon Coffees is a green coffee importer with a mission to change the way that coffee is traded, for good. With a social impact agenda at its core, Falcon pursue transparency in all of their supply chains to ensure that everyone involved benefits from their work. We sat down with one of […]

Jak kawa wpływa na naszą sprawność fizyczną? Pytamy dietetyka!

Jak kawa wpływa na naszą sprawność fizyczną? Pytamy dietetyka! - Rafał Cąkała - HAYB Speciality Coffee

Jak wygląda Twoja treningowa rutyna? Zaczynasz od sesji rozciągającej i proteinowego szejka o smaku kartonu? Skomponowałaś 6 daniowe menu składające się wyłącznie z bananów, lub ogoliłeś dokładnie całe ciało, by polepszyć swoją aerodynamikę? A może, by polepszyć swoje wyniki sportowe, wystarczyłoby… pójść do kawiarni? Jak kawa wpływa na naszą sprawność fizyczną? Przez jakiś czas kofeina […]

Czy kawa odwadnia? Pytamy dietetyka!

Czy kawa odwadnia? Pytamy dietetyka! - Rafał Cąkała - HAYB Speciality Coffee

Czy kawa odwadnia? Warto jest zadać sobie to pytanie. Jednak na początku bardzo ważne jest wytłumaczenie kiedy tak naprawdę dopada nas odwodnienie. Kierowanie się samym pragnieniem nie jest do końca dobre. Oznacza to, że już wtedy jesteśmy w stanie odwodnienia. Najlepszym i możliwym sposobem kontroli naszego nawodnienia jest barwa moczu (prosta rzecz prawda?). Pamiętajcie, że […]

Filiżanka pełna kwiatów – Peru El Diamante!

Nowa kawa, ale origin dobrze znany! Kolejna kawa z Peru szturmuje półki – nasz główny partner przy sprowadzaniu ziarna zielonego uznał ten kraj za jednego z najbardziej perspektywicznych producentów a my w 100% się z tym zgadzamy. To, co znaleźliśmy w filiżance z pozoru nie pasuje do kraju pochodzenia jakim jest Peru – mnóstwo kwiatów, […]

Nie tylko Iced Latte! 4 przepisy na kawy na zimno

Nie tylko Iced Latte! 4 przepisy na kawy na zimno - HAYB Speciality Coffee

Ale gorąco! Polska z roku na rok coraz ciężej pracuje na miano Hiszpanii Europy Środkowo-Wschodniej, to nie podlega żadnej dyskusji. Dla wielu kawoszy to wiadomość smutna, bo ciepła kawa nie wchodzi w te upalne dni tak dobrze jak mrożone herbaty, lekkie białe wina czy kraftowe piwa. Kawa mrożona niestety nadal kojarzy się z Frappe czy […]