
Idei Dry January hołdujemy nie tylko w styczniu. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, czy w całym karnawałowym szale jest miejsce na świętowanie bez alkoholu… Wyjmijcie rodzinne kajeciki z przepisami i notujcie - Warsaw Breakfast Club przygotowały dla Was przepisy na fantastyczne kawowe drinki!
Wszystkie bezalkoholowe, więc należą się każdemu. Wszystkie dają kopa, bo skomponowane są z pomocą dobrych kawek. Produkcją szampana się (w tym momencie) nie zajmujemy, ale nie musimy, skoro godnie fetować możemy też z pomocą ziaren. Na nich w końcu znamy się najlepiej!
W tym artykule znajdziecie trzy przepisy, które przygotowały dla Was Dorota i Marcelina. Na Instagramie Warsaw Breakfast Club przepisy znajdziecie także w formie wideo!
Kawowy szprycer wiśniowy

Składniki:
- 10 ml przelewu Meksyk Finca Don Rafa Natural
- 20 ml domowego syropu cukrowego (woda, cukier - w proporcji 1:1)
- 15 ml domowego syropu wiśniowego (wiśnie, woda, cukier trzcinowy - w proporcji 1:1:1)
- kilka kropel dobrego ekstraktu migdałowego
- 50 ml wody gazowanej
Kawkę przygotuj zgodnie ze swoim ulubionym przepisem i popijaj w trakcie gotowania syropów! Tu wybrałyśmy Meksyk, w którego profilu królują suszone wiśnie - to one robią tutaj robotę!
Syrop wiśniowy:
- Do rondelka wsyp wiśnie i zalej wodą.
- Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
- Dosyp cukier, zmniejsz nieco ogień i daj miksturze zgęstnieć (ok. 30 min.).
- Przelej przez sitko dla uzyskania klarownego płynu.
Syrop cukrowy:
- Dodaj wszystko do rondelka, przemieszaj do rozpuszczenia cukru.
- Zostaw na małym-średnim ogniu do zgęstnienia (ok. 30 min.).
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki - poza wodą - dodaj do shakera.
- Pomieszaj i wstrząśnij.
- Próbuj w międzyczasie i żongluj składnikami do uzyskania smaku, który Ci odpowiada.
- Przelej do szklanki, uzupełnij wodą. Gotowe!
Espresso pornstar martini

Składniki:
- 10 ml Brasil Espresso
- 15 ml domowego syropu cukrowego (woda i cukier w proporcjach 1:1)
- ziarenka z połowy marakui
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 40 ml wody gazowanej
- lód
Przygotowanie:
- Zaparz espresso zgodnie z ulubionym przepisem. Wybieramy tu klasyczną Brazylię, bo chcemy orzechowo-czekoladowych nut, które zbalansują resztę wyraźnych i kwaśnych smaków.
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera. pomieszaj i wstrząśnij jak barman za ladą Planu B.
- Przelej do kieliszka do martini. Bon appetit!
Gruszkowe tonic cold brew

Składniki:
- puszka Tonic Cold Brew
- 30 ml toniku
- 15 ml domowego syropu gruszkowego (2 gruszki, 600 ml wody, połowa szklanki cukru brązowego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- lód
- plaster pomarańczy (opcjonalnie)
Zacznij od przygotowania syropu (w międzyczasie możesz już podpijać Tonic Cold Brew)
Syrop Gruszkowy:
- Pokrój gruszki w średnią kostkę i wrzuć je do rondelka.
- Zalej je 600 ml przefiltrowanej wody i zasyp połową szklanki cukru.
- Zagotuj na średnim-wysokim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały-średni i gotuj ok. 30-40 min. aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze koloru.
- Zblenduj, przecedź przez sitko, a powstały płyn zostaw do wystygnięcia.
Przygotowanie:
- Tonic Cold Brew, syrop, tonik i lód umieść w szklance.
- Posyp gałką muszkatołową.
- Jeśli chcesz, udekoruj szklankę plastrem pomarańczy z karmelizowanym cukrem.
- Delektuj się i myśl o lecie!
To koniec?
Wiecie, to przepisy na karnawał, ale można mieszać w każdym innym miesiącu, nikt tego nie sprawdza! Mikstury przygotujecie z produktów dostępnych cały rok - tak samo dobrze wyjdą na wiśniach z mrożonki (czy jakiejkolwiek kawce w profilu Winey/Spicy, jak już nam Meksyk wyjdzie z oferty). Także gdy już styczeń przestanie suszyć, macie zielone światło, żeby kombinować dalej!