Free delivery from 50PLN!

Up

Kawowe drinki? Bezalko!

Sezonowy stuff
fot. Warsaw Breakfast Club

Idei Dry January hołdujemy nie tylko w styczniu. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, czy w całym karnawałowym szale jest miejsce na świętowanie bez alkoholu… Wyjmijcie rodzinne kajeciki z przepisami i notujcie - Warsaw Breakfast Club przygotowały dla Was przepisy na fantastyczne kawowe drinki!

Wszystkie bezalkoholowe, więc należą się każdemu. Wszystkie dają kopa, bo skomponowane są z pomocą dobrych kawek. Produkcją szampana się (w tym momencie) nie zajmujemy, ale nie musimy, skoro godnie fetować możemy też z pomocą ziaren. Na nich w końcu znamy się najlepiej!

W tym artykule znajdziecie trzy przepisy, które przygotowały dla Was Dorota i Marcelina. Na Instagramie Warsaw Breakfast Club przepisy znajdziecie także w formie wideo!

Kawowy szprycer wiśniowy

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • 10 ml przelewu Meksyk Finca Don Rafa Natural
  • 20 ml domowego syropu cukrowego (woda, cukier - w proporcji 1:1)
  • 15 ml domowego syropu wiśniowego (wiśnie, woda, cukier trzcinowy - w proporcji 1:1:1)
  • kilka kropel dobrego ekstraktu migdałowego
  • 50 ml wody gazowanej

Kawkę przygotuj zgodnie ze swoim ulubionym przepisem i popijaj w trakcie gotowania syropów! Tu wybrałyśmy Meksyk, w którego profilu królują suszone wiśnie - to one robią tutaj robotę!

Syrop wiśniowy:

  1. Do rondelka wsyp wiśnie i zalej wodą.
  2. Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
  3. Dosyp cukier, zmniejsz nieco ogień i daj miksturze zgęstnieć (ok. 30 min.).
  4. Przelej przez sitko dla uzyskania klarownego płynu.

Syrop cukrowy:

  1. Dodaj wszystko do rondelka, przemieszaj do rozpuszczenia cukru.
  2. Zostaw na małym-średnim ogniu do zgęstnienia (ok. 30 min.).

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki - poza wodą - dodaj do shakera.
  2. Pomieszaj i wstrząśnij.
  3. Próbuj w międzyczasie i żongluj składnikami do uzyskania smaku, który Ci odpowiada.
  4. Przelej do szklanki, uzupełnij wodą. Gotowe!

Espresso pornstar martini

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • 10 ml Brasil Espresso
  • 15 ml domowego syropu cukrowego (woda i cukier w proporcjach 1:1)
  • ziarenka z połowy marakui
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 40 ml wody gazowanej
  • lód

Przygotowanie:

  1. Zaparz espresso zgodnie z ulubionym przepisem. Wybieramy tu klasyczną Brazylię, bo chcemy orzechowo-czekoladowych nut, które zbalansują resztę wyraźnych i kwaśnych smaków. 
  2. Wszystkie składniki wrzuć do shakera. pomieszaj i wstrząśnij jak barman za ladą Planu B.
  3. Przelej do kieliszka do martini. Bon appetit! 

Gruszkowe tonic cold brew

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • puszka Tonic Cold Brew
  • 30 ml toniku
  • 15 ml domowego syropu gruszkowego (2 gruszki, 600 ml wody, połowa szklanki cukru brązowego)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • lód
  • plaster pomarańczy (opcjonalnie)

Zacznij od przygotowania syropu (w międzyczasie możesz już podpijać Tonic Cold Brew)

Syrop Gruszkowy:

  1. Pokrój gruszki w średnią kostkę i wrzuć je do rondelka.
  2. Zalej je 600 ml przefiltrowanej wody i zasyp połową szklanki cukru.
  3. Zagotuj na średnim-wysokim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały-średni i gotuj ok. 30-40 min. aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze koloru.
  5. Zblenduj, przecedź przez sitko, a powstały płyn zostaw do wystygnięcia. 

Przygotowanie:

  1. Tonic Cold Brew, syrop, tonik i lód umieść w szklance.
  2. Posyp gałką muszkatołową.
  3. Jeśli chcesz, udekoruj szklankę plastrem pomarańczy z karmelizowanym cukrem.
  4. Delektuj się i myśl o lecie!

To koniec?

Wiecie, to przepisy na karnawał, ale można mieszać w każdym innym miesiącu, nikt tego nie sprawdza! Mikstury przygotujecie z produktów dostępnych cały rok - tak samo dobrze wyjdą na wiśniach z mrożonki (czy jakiejkolwiek kawce w profilu Winey/Spicy, jak już nam Meksyk wyjdzie z oferty). Także gdy już styczeń przestanie suszyć, macie zielone światło, żeby kombinować dalej!