Free delivery from 99PLN!

Ważne! Zamówienia internetowe od dnia 22.05.2024 do 24.05.2024 będą realizowane od poniedziałku 27.05.2024.

Up

Kawowe drinki? Bezalko!

Sezonowy stuff
fot. Warsaw Breakfast Club

Idei Dry January hołdujemy nie tylko w styczniu. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, czy w całym karnawałowym szale jest miejsce na świętowanie bez alkoholu… Wyjmijcie rodzinne kajeciki z przepisami i notujcie - Warsaw Breakfast Club przygotowały dla Was przepisy na fantastyczne kawowe drinki!

Wszystkie bezalkoholowe, więc należą się każdemu. Wszystkie dają kopa, bo skomponowane są z pomocą dobrych kawek. Produkcją szampana się (w tym momencie) nie zajmujemy, ale nie musimy, skoro godnie fetować możemy też z pomocą ziaren. Na nich w końcu znamy się najlepiej!

W tym artykule znajdziecie trzy przepisy, które przygotowały dla Was Dorota i Marcelina. Na Instagramie Warsaw Breakfast Club przepisy znajdziecie także w formie wideo!

Kawowy szprycer wiśniowy

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • 10 ml przelewu Meksyk Finca Don Rafa Natural
  • 20 ml domowego syropu cukrowego (woda, cukier - w proporcji 1:1)
  • 15 ml domowego syropu wiśniowego (wiśnie, woda, cukier trzcinowy - w proporcji 1:1:1)
  • kilka kropel dobrego ekstraktu migdałowego
  • 50 ml wody gazowanej

Kawkę przygotuj zgodnie ze swoim ulubionym przepisem i popijaj w trakcie gotowania syropów! Tu wybrałyśmy Meksyk, w którego profilu królują suszone wiśnie - to one robią tutaj robotę!

Syrop wiśniowy:

  1. Do rondelka wsyp wiśnie i zalej wodą.
  2. Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
  3. Dosyp cukier, zmniejsz nieco ogień i daj miksturze zgęstnieć (ok. 30 min.).
  4. Przelej przez sitko dla uzyskania klarownego płynu.

Syrop cukrowy:

  1. Dodaj wszystko do rondelka, przemieszaj do rozpuszczenia cukru.
  2. Zostaw na małym-średnim ogniu do zgęstnienia (ok. 30 min.).

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki - poza wodą - dodaj do shakera.
  2. Pomieszaj i wstrząśnij.
  3. Próbuj w międzyczasie i żongluj składnikami do uzyskania smaku, który Ci odpowiada.
  4. Przelej do szklanki, uzupełnij wodą. Gotowe!

Espresso pornstar martini

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • 10 ml Brasil Espresso
  • 15 ml domowego syropu cukrowego (woda i cukier w proporcjach 1:1)
  • ziarenka z połowy marakui
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 40 ml wody gazowanej
  • lód

Przygotowanie:

  1. Zaparz espresso zgodnie z ulubionym przepisem. Wybieramy tu klasyczną Brazylię, bo chcemy orzechowo-czekoladowych nut, które zbalansują resztę wyraźnych i kwaśnych smaków. 
  2. Wszystkie składniki wrzuć do shakera. pomieszaj i wstrząśnij jak barman za ladą Planu B.
  3. Przelej do kieliszka do martini. Bon appetit! 

Gruszkowe tonic cold brew

fot. Warsaw Breakfast Club

Składniki:

  • puszka Tonic Cold Brew
  • 30 ml toniku
  • 15 ml domowego syropu gruszkowego (2 gruszki, 600 ml wody, połowa szklanki cukru brązowego)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • lód
  • plaster pomarańczy (opcjonalnie)

Zacznij od przygotowania syropu (w międzyczasie możesz już podpijać Tonic Cold Brew)

Syrop Gruszkowy:

  1. Pokrój gruszki w średnią kostkę i wrzuć je do rondelka.
  2. Zalej je 600 ml przefiltrowanej wody i zasyp połową szklanki cukru.
  3. Zagotuj na średnim-wysokim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały-średni i gotuj ok. 30-40 min. aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze koloru.
  5. Zblenduj, przecedź przez sitko, a powstały płyn zostaw do wystygnięcia. 

Przygotowanie:

  1. Tonic Cold Brew, syrop, tonik i lód umieść w szklance.
  2. Posyp gałką muszkatołową.
  3. Jeśli chcesz, udekoruj szklankę plastrem pomarańczy z karmelizowanym cukrem.
  4. Delektuj się i myśl o lecie!

To koniec?

Wiecie, to przepisy na karnawał, ale można mieszać w każdym innym miesiącu, nikt tego nie sprawdza! Mikstury przygotujecie z produktów dostępnych cały rok - tak samo dobrze wyjdą na wiśniach z mrożonki (czy jakiejkolwiek kawce w profilu Winey/Spicy, jak już nam Meksyk wyjdzie z oferty). Także gdy już styczeń przestanie suszyć, macie zielone światło, żeby kombinować dalej!