Nie tylko Iced Latte! 4 przepisy na kawy na zimno

Ale gorąco! Polska z roku na rok coraz ciężej pracuje na miano Hiszpanii Europy Środkowo-Wschodniej, to nie podlega żadnej dyskusji. Dla wielu kawoszy to wiadomość smutna, bo ciepła kawa nie wchodzi w te upalne dni tak dobrze jak mrożone herbaty, lekkie białe wina czy kraftowe piwa. Kawa mrożona niestety nadal kojarzy się z Frappe czy Ice Latte z syropami smakowymi. Początkiem dobrej zmiany jest zaistnienie w świadomości wielbicieli kofeiny Cold Brew. Jest to jeden z najmodniejszych napojów tego sezonu. Reklamowany jako zdrowy, organiczny energetyk zdobywa rzesze fanów. Czy kiedy chcemy napić się zimnej kawy jesteśmy uzależnieni wyłącznie od tego czarnego maceratu? Niekoniecznie! Eksperymentujcie ile wlezie a niech poniższe propozycje pobudzą Waszą kreatywność i sprawią, że zimna kawa na stałe zagości w Waszym repertuarze.

Ice Latte, Ice Flat White

Najprostsza do wykonania zimna kawa. Wlej zimne mleko lub napój roślinny do szklanki, wrzuć kości lodu i powoli wlej na górę ok 40ml naparu z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Efektowne i bardzo smaczne! Jak jednak sprawić, by smak był jak najciekawszy? Używając wysokiej jakości kawy! Delikatnie wypalona kawa z Brazylii potrafi sprawić, że nasze Ice Latte lub Ice Flat White będzie smakował jak Nutella!

Zamów kawę do iced latte!

Cold Brew

Nowoczesny klasyk. Wrzuć do dużego naczynia od 65 do 70 gramów kawy zmielonej na cząsteczki znajdujące się gdzieś pomiędzy cukrem kryształ a gruboziarnistą solą, zalej litrem wody, wstaw na noc do lodówki i odfiltruj fusy po 8 godzinach. Na Comandante rekomenduję mielenie w okolicach 26-30 “klików” w zależności od kawy. W przypadku Wilfy sprawdzają się ustawienia oscylujące w pierwszej połowie słowa “FILTER”. Dzięki drobniejszemu mieleniu i osiągnięciu wyższej koncentracji jesteśmy w stanie cieszyć się intensywnym maceratem któremu dwie dorzucone kostki lodu mogą pomóc w utrzymaniu niskiej temperatury oraz zmianie smaku na lepsze. Każda kawa jest dobra jako Cold Brew, ale najlepsza to ta, która Wam najbardziej smakuje. U nas w palarni najczęściej pijemy w ten sposób Etiopię Natural!

Zamów kawę do cold brew!

Kawy pod filtr

Rwanda Muhondo

cena:
52.00 

Kawy pod filtr

Kenia Kirigu AA

cena:
58.00 

Kostki… kawy?

Chcecie ochłody ale nie interesuje Was mocna, czarna kawa? Nie jesteście skazani na ice latte! Zaparzcie kawiarkę ze swojej ulubionej kawy lub  intensywnego dripa na podwyższonej dozie i drobnym mieleniu (na przykład 30 gramów dozy na 400 ml wody przy mieleniu oscylującym w okolicach 20 kliku na Comandante lub “A” w słowie “AEROPRESS” mieląc na Wilfie Svart) i wlejcie gotowy napar do silikonowych foremek na lód. Po ostygnięciu włóżcie do zamrażarki i za parę godzin cieszcie się ze skoncentrowanej kawy w formie zamrożonej! Jak jej użyć? Wrzuć od 4 do 6 kostek do szklanki o wielkości 200 mililitrów i zalej zimnym tonikiem lub mlekiem. Następnie poczekaj aż kostki kawy zaczną się topić i racz się pysznym, rześkim i zimnym Coffee Tonic lub Flat White na kościach kawy. Do robienia kawokostek wykorzystaj kawy z Ameryki Łacińskiej lub ciemniej wypalone kawy do espresso, ich intensywność świetnie wybalansuje lekkość i słodycz mleka czy toniku.

Znajdź espresso do kawiarki!

A może wyciśniemy aeropress na lód?

To jest bardzo dobry pomysł! Parę prostych zasad i Wasze Aeropressy wyciskane na lód będą tak smaczne, że w zimę będziecie tęsknić do upałów i tych chłodnych, soczystych, afrykańskich cymesików. Jak to zrobić? Do tłoka Aeropressu wsyp 20-22 gramy dość drobno zmielonej kawy – podobnie jak do kawowych kostek o których pisałem w akapicie wyżej. Zalej 200 mililitrów gorącej wody i bardzo mocno wzburzaj ekstrakcje łyżeczką lub szpatułką przez około 30 sekund. W drugiej minucie odwróć Aeropress na szklankę w której znajduje się 100 gramów lodu i wyciskaj powoli do momentu aż w tłoku nie będzie widać wody. Następnie wymieszaj intensywnie napar i ciesz się schłodzoną, rześką i słodką kawą! Do takiego zastosowania polecamy nasze kawy dedykowane pod alternatywy pochodzące z Afryki!

Kup kawę do Aeropressu!

Chłodna kawa w upalny dzień zwiększy produktywność i da uczucie orzeźwienia które będzie trwało tak długo… aż nie zrobimy sobie kolejnej mroźnej propozycji! Eksperymentujcie i dzielcie się rezultatami!

Kawy pod espresso

Blue Espresso Blend

cena:
29.00 105.00 

Kawy pod espresso

Yellow Espresso Blend

cena:
28.00 100.00 

Kawy pod espresso

Black Espresso Blend

cena:
24.00 85.00 

Kawy pod espresso

Brazil Guaxupe

cena:
26.00 95.00 

Kawy pod espresso

Brazil Dona Nenem

cena:
31.00 115.00 
New
cena:
29.00 105.00 

Subskrypcja

SUBSKRYPCJA

cena:
162.00 1,418.00 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *