Free delivery from 50PLN!

Up

Się Zalewa: dobra kawa pod strzechy!

Kawowy know-how

 

Się Zalewa - kawa mielona ekstra selekt, to produkt odpowiadający żywotnym potrzebom obywatelek i obywateli, to kawa odważna, którą pokazujemy niedowiarkom, że można! 

Przyświecał nam szczytny cel - wprowadzenia dobrej kawy do domostw, miejsc pracy i wypoczynku. Kawy, która będzie łączyć a nie dzielić. Kawy przyjaznej ludziom!

Najlepsza kawa pod strzechy, dla każdego!
“Jak takie cele zrealizować?” - ktoś mógłby zapytać.
My odpowiadamy:

Się Zalewa!

Się Zalewa!

Najprostszy sposób na dobrą kawę?

Od razu odpowiadam, że nie - ale warto próbować. Pamiętasz te wszystkie rozmowy o parzuchach i zalewajkach, kawie mocnej i fusach? Myśleliśmy trochę o tych dyskusjach, kawowych zwyczajach i gustach. Szukaliśmy wspólnego języka dla szukających w kawie czegoś więcej
i tych, którzy chcą po prostu wypić “małą czarną” na dobry początek dnia. Zależało nam na tym, żeby była to najlepsza wersja kawy, jaką możesz przygotować bez szczególnej wiedzy i sprzętu, która wyjdzie świetnie na wizycie u cioci, na kampingu, w drodze, na imprezie - naprawdę wszędzie, gdzie możesz zagotować wodę. 

Wchodzenie w świat kawy jest świetnym doświadczeniem i życzę tego każdemu, ale nie musisz mieć przecież kursu baristycznego i drogiego młynka, żeby cieszyć się dobrą kawą - takie mieliśmy założenia, tworząc Się Zalewa.

To słodka kawa, o dużym body (czyli odczuciu na języku, ciężkości naparu), którą dostajesz już zmieloną i choć wiadomo, że sceptycznie podchodzimy do mielonych kaw, z tą naprawdę warto się poznać!

Porozmawiajmy o konkretach - co to za kawa i co z nią zrobiliśmy?

Ziarna, które znajdziesz w paczce, to pochodząca z Brazyli odmiana Mundo Novo, która rośnie na wysokości pomiędzy 900 a 1100 m. n.p.m w regionie Cerrado, Monte Carmelo w Brazylii. Ziarna zostały obrobione metodą naturalną, ta odmiana i obróbka oraz stopień wypalenia zapewnia niską kwasowość naparu, dużo czekoladowych nut w smaku oraz wysoką słodycz. 

Z tym regionem wiąże się także ciekawostka: kawowce rosną tam w kraterze uśpionego wulkanu, nazywanego przez tubylców Chapado de Ferro, co oznacza “Żelazny Płaskowyż”; jest to góra o średnicy 16 km i wysokości 1260 m.n.p.m. Unikalne czynniki glebowe, oraz pory roku
z ciepłymi, wilgotnymi latami i łagodnymi, suchymi zimami, zapewniają idealny okres maturacji kawy. 

Sam czynnik naturalny nie wystarczy do uzyskania kawy wysokiej jakości, kluczowa jest też rola człowieka. Dlatego dojrzałe owoce kawy są sortowane po zbiorach, przetwarzane będą tylko te najlepsze - najdojrzalsze i pozbawione defektów ziarna. 

Po procesie obróbki i osiągnięciu zamierzonej wilgotności, ziarna segregowane są po raz drugi. Po przygotowaniu kawa trafia do specjalnych opakowań Grain Pro, aby surowe ziarna zachowały swoje właściwości podczas transportu do Polski.

Ziarna wypaliliśmy nieco ciemniej, to obniża kwasowość kawy. Po wypaleniu odbyliśmy mnóstwo cuppingów, żeby dobrać grubość mielenia, która da nam pewność, że kawa, po prostu zalana wodą, nie będzie ani za kwaśna (niedoparzona), ani za gorzka (przeparzona).

Jak zrobić zalewajkę? 

Dobra woda + dobra kawa = sukces
Się Zalewa!

Woda

Przepis jest prosty - po prostu Się Zalewa! Ale kluczem do sukcesu jest dobra kawa i dobra woda. Dlatego polecam Ci zaopatrzyć się w najprostszy dzbanek z filtrem, filtry potrafią obniżyć poziom wszystkich substancji rozpuszczonych w wodzie o ok 100 ppm, czyli mówiąc prościej - zyskujesz wodę o mniejszej mineralizacji z mniejszym TDS (uwaga - ważny termin: Total dissolved solids - wszystkie substancje rozpuszczalne). Dzięki temu nasza kawa ma więcej “miejsca”do rozpuszczenia substancji wpływających na smak. Temat wody w kawie to materiał na osobny wpis, a nawet książkę.

Jeśli nie masz dzbanka z filtrem, świetnie sprawdzi się woda kupiona w sklepie. Możesz użyć wody źródlanej Kryształ Żywiecki lub wody Żywiec Zdrój - sprawdzaliśmy różne wody z tą samą kawą na cuppingach i te dwie wypadają najlepiej.

Proporcje 

Polecam 6g kawy na 100g wody, jeżeli nie masz pod ręką wagi: 6g kawy to około trzy czubate małe łyżeczki. Do tego parzenia najlepszym urządzeniem będzie french press, ale i kubek da radę! 

Się zalewa - ale jak?

1. Wsyp kawę do kubka lub french pressu (6g na 100g wody)

Się Zalewa!

2. Zalej wrzątkiem

Się Zalewa!

3. Odczekaj 4 minuty 

Się Czeka!

4. Zamieszaj trzy razy

Się Miesza!

5. W kubku: zbierz i wyrzuć piankę.
We french pressie: naciśnij tłok, żeby oddzielić napar i fusy.

Się Zaparza!

6. poczekaj aż napar nieco ostygnie
i gotowe!

Się Zalewa!