F1 w hybrydzie? No można.
Mamy NADZIEJĘ – i jest to kawka.
Nie samym żartem HAYB stoi. Przed Wami garść prawdziwie geekowskich informacji – Esperanza jest odmianą hybrydową F1, stworzoną przez skrzyżowanie Sarchimor T-5296 i dzikiej Etiopii ET-25. Ta odmiana jest unikalna dla farmy Aquiares i dobrze pasuje do terroir gospodarstwa. Pierwotnie odmiana ta zidentyfikowana była jako L04A05.
Wspomnianą farmę w 1980r. założył Alfonso Robelo, a Diego Robelo to jego syn – odpowiedzialny obecnie za uprawy. To Diego wybrał nazwę Esperanza dla tej odmiany botanicznej, co po hiszpańsku oznacza nadzieję. Chciał tym samym wskazać, że eksperymentalne odmiany są nadzieją przyszłość upraw kawy w zmieniającym się klimacie!
Wiśnie, po zebraniu, zostały przeprocesowane metodą honey – na pestkach pozostawia się bardzo dużo miąższu, a następnie kawę suszy się na podwyższonych łóżkach na słońcu przez 18-24 dni.
Później próbowanie – najpierw cupping u importera, potem u nas. Zajaraliśmy się czekoladowo-owocowym charakterem, a kawa wylądowała w naszym magazynie, piecu i przed Wami!