Kawa speciality

Czym różni się smak kawy speciality od zwykłej?

Ta pierwsza ma zdecydowanie intensywny i przyjemny aromat kakao i orzechów laskowych. Dodatkowo jest aksamitna, naturalnie słodka i delikatna. Nie trzeba do niej dodawać mleka czy cukru. Próżno szukać goryczy, jaka jest charakterystyczna dla zwykłych kaw. Jednak wyróżnia ją nie tylko czystość smaku o wyższej porzeczkowo/owocowej kwasowości. Pojęcie kawa speciality oznacza, że jest ona najwyższej jakości i po raz pierwszy pojawiło się w latach 70. XX w. W 1974 roku zostało użyte przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal i określało najlepsze ziarna produkowane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Dziś do kaw speciality zalicza się takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w skali. Nie wszystkie więc zasługują na to miano. Dlatego, jeśli smakosz małej czarnej chce mieć pewność, że ta, którą pije, jest wysokiej jakości, powinien wyszukać ją w tej właśnie zakładce. Są to kawy jasno palone, a wyselekcjonowane ziarna wymagają specjalnego procesu wypalania. To właśnie on wpływa na ich wyjątkowy smak i aromat. Kto raz spróbuje kawy speciality, już potem nie chce wracać do innych. Słodycz prażonych migdałów i żółtych owoców jest w tym przypadku, niezastąpiona. W sklepowym asortymencie zapewniamy produkty, które cechuje najwyższa jakość. Przekonaj się sam, jak smakują specjalne ziarniste kawy i daj się uwieść ich niezwykłemu aromatowi!

Nasze kawy

Kawy pod espresso

Black Espresso Blend

cena:
24.0085.00

Kawy pod espresso

Blue Espresso Blend

cena:
29.00105.00

Kawy pod espresso

Brazil Dona Nenem

cena:
31.00115.00

Kawy pod espresso

Brazil Guaxupe

cena:
26.0095.00