Świeże zbiory – Etiopia Dimtu Tero!

Zaczynamy sezon świeżych Etiopii!
Pierwsza w naszym piecu wylądowała kawa obróbki naturalnej z regionu Guji.

Właściciel stacji obróbki Dimtu Tero, pan Getachew Zeleke chce zostać liderem jakości w całym regionie. Jego “strefa wpływów” to aż 989 hektarów. Składa się na nią jego farma i stacja obróbki zajmujące 151 hektarów oraz przyległe tereny, dające razem niemal 10 kilometrów kwadratowych mniejszych plantacji.
Jakość o którą walczy właściciel stacji obróbki jest zapewniana poprzez liczne cuppingi, szkolenia oraz kupowanie sprzętu. Mniejsi farmerzy oraz zbieracze współpracujący z panem Zeleke otrzymują premie za ponadprzeciętną jakość każdego kilograma wiśni a jak wiemy dzięki zwiększaniu jakości życia rośnie również jakość surowca.

Co się dzieje w filiżance?

Wszystko to ma swoje odzwierciedlenie w smaku. Już pierwszy cupping zwiastował kompleksową filiżankę, pełną czerwonych owoców, czekolady oraz kwiatów. W aromacie znaleźliśmy poziomki i truskawki. Pierwszy łyk wiązał się z jagodami i wysokim body oraz długim posmakiem mlecznej czekolady.  Wraz z utratą temperatury pojawiła się kwasowość grejpfruta i słodycz melasy.

W Aeropressie kawa smakuje jeszcze lepiej! W aromacie pojawia się więcej czerwonych owoców i cały bukiet kwiatów, smak obfituje w poziomki, jagody, marcepan oraz posmak grejpfruta. Body jest wysokie i wręcz lepkie a posmak nieprzyzwoicie długi. Zdecydowanie, faworyt!

V60-02 wyciąga z tej kawy zupełnie inne cechy niż Aeropress lub miseczka cuppingowa. Kawa jest dużo mniej dzika, można powiedzieć, że wręcz elegancka. W aromacie uwalnia się jaśmin, bergamotka oraz odrobina poziomek, jednak ta metoda podkreśla jej – niemal taką samą jak w obróbce mytej – czystość.

Smak to już odrobinę bliższe skojarzenia, ale nadal dużo bardziej dominująca jest tutaj słodycz jagód i poziomek oraz posmak jaśminu niż mleczna czekolada lub melasa. Napar jest czystszy, o mniejszym, lecz nadal dość gęstym body.

Etiopia Dimtu Tero zaskakuje. Mimo bardzo klasycznego dla kaw z Etiopii o obróbce naturalnej charakteru mamy tutaj niespotykaną czystość oraz wiele z typowego profilu Etiopii mytych. Pozostaje tylko życzyć sobie, żeby wszystkie pozostałe kawy ze świeżych zbiorów były tak wysokiej jakości! Smacznego!

Zamów teraz- spróbuj naszej etiopii!

V60 – 02

Doza: 19 g
Mielenie: 24 kliki Comandante
Mineralizacja wody: 120 ppm
Temperatura wody: 93 st. Celsjusza
Ilość wody: 300 g

Zalewanie:
60g
60g w 30 sekundzie
90g w 1:00
90g w 1:30;

Aeropress

Doza: 15 g
Mielenie: 19 klików Comandante
Mineralizacja wody: 120 ppm
Temperatura wody: 96 st. Celsjusza
Ilość wody: 230 g

Zalewanie:
Metoda odwrócona, wlać całość wody do środka,
zamieszać w 30 sekundzie, 1:00 oraz 1:30, zakręcić sitko z pojedynczym filtrem i odwrócić aeropress, przeciskać do ok. 2:30;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *