Światowy Dzień Wody (w kawie)

Woda do filiżanki z kawą

Czy wiesz, że ponad 90% kawy to woda? Dziś, podczas Światowego Dnia Wody, poświęcimy jej dłuższą chwilę. Czy ma ona wpływ na smak? Oczywiście! Jej temperatura oraz stopień mineralizacji potrafią modyfikować tak samo zmieloną i zaparzoną kawę w niewiarygodny sposób. A jaki konkretnie?

Mineralizacja

Na każdej butelce wody którą możemy kupić w sklepie widnieje lista minerałów zawartych w danej butelce razem z ich zawartością. Niektóre wody mają te wartości liczone w tysiącach, inne w setkach, woda demineralizowana nie ma ich w ogóle. Jakiej wody powinniśmy w takim razie użyć? SCA, czyli Stowarzyszenie Kaw Speciality rekomenduje parzenie kawy wodą o twardości 120 – 160 PPM. Optymalne pH wody powinno wynosić między 6,5 a 7,5. Dzięki takim parametrom możemy uzyskać idealny balans między słodyczą, kwasowością i goryczą.

Jaką wodę mamy w kranach? W prawie całej Polsce zmagamy się ze zbyt twardą wodą. Standardowa mineralizacja w Warszawie wynosi około 300-350 PPM. Co nam to mówi? Że ciężko parzyć dobrą kawę nie korzystając z metod filtracji lub wód źródlanych. Najprostszym sposobem na ulepszenie wody w naszym domu jest kupno dzbanka filtracyjnego. Większość producentów sprzedaje filtry o zwiększonej zawartości magnezu, co dodatkowo podbije słodycz naszej kawy. Innym wyjściem jest kupno wody źródlanej. Primavera, Saguaro czy Żywiecki Kryształ potrafią sprawić że każda kawa pokaże to co najlepsze.

Podczas szkoleń Brewing oraz Master Brewing w naszej HAYB Barista Academy korzystamy z wody z systemu odwróconej osmozy AKVO o mineralizacji 120 PPM.

Niższa mineralizacja wody będzie balansowała kawę oraz komplementowała jej słodycz i kwasowość, lecz kiedy będzie zbyt niska (ok. 50 ppm) będzie powodowała wysoką i niezbalansowaną kwasowość. Wyższa mineralizacja wpłynie na zakrycie cech kawy oraz dużą ilość goryczy.

SCA, czyli Stowarzyszenie Kaw Speciality rekomenduje parzenie kawy wodą o twardości 120 – 160 PPM. Optymalne pH wody powinno wynosić między 6,5 a 7,5.

Temperatura

Równie ważnym co mineralizacja czynnikiem jest temperatura wody. Parzenie kawy powinno zachodzić w temperaturze między 90 a 95 stopni Celsjusza, tak w alternatywach jak i w espresso. Kawy parzone w zbyt niskiej temperaturze nie będą rozwinięte i mimo prawidłowych parametrów będą słonawo kwasowe, bez kompleksowej słodyczy i interesujących nut smakowych. W kawach parzonych w temperaturze powyżej 95 stopni Celsjusza bardzo często (nie jest to zasada niezmienna!) znajdziemy zbyt dużo goryczy.

Na szkoleniach Barista oraz Master Barista korzystamy z ekspresu ciśnieniowego Victoria Arduino Black Eagle Gravimetric który umożliwia szybką zmianę temperatury, dzięki czemu kursanci mogą na własnych podniebieniach spróbować różnic.

Co dalej?

Zwrócenie uwagi na dobrą wodę jest początkiem dbania o jak najlepszą jakość kawy. Bez niej nie bylibyśmy w stanie dojść do satysfakcjonujących rezultatów i to ona bardzo często jest źródłem frustracji niewystarczająco smacznym naparem w domu. Zgłębianie tematu wody w kawie jest tak samo ważne jak kupienie najlepszej jakości kawy speciality i zmielenie jej w dobrym młynku.

Jeżeli chcecie poznać wszystkie tajniki parzenia dobrej kawy za pomocą espresso i metod alternatywnych, zapiszcie się na jeden z naszych kursów Home Brewing, Home Barista lub tych przeznaczonych dla osób już biegłych w parzeniu kawy Brewing, Master Brewing i Barista!

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Prowadzenie kawiarni

cena:
1,500.00 

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Master Barista

cena:
600.00 

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Kurs Latte Art

cena:
300.00 
Promocja!

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Kurs Barista

cena:
320.00 400.00 

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Home Brewing

cena:
300.00 
Promocja!

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Home Barista

cena:
240.00 300.00 
Promocja!

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Brewing – kurs parzenia kawy

cena:
240.00 300.00 

Szkolenia HAYB Speciality Coffee

Master Brewing

cena:
500.00 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *