Filiżanka pełna kwiatów – Peru El Diamante!

Nowa kawa, ale origin dobrze znany! Kolejna kawa z Peru szturmuje półki – nasz główny partner przy sprowadzaniu ziarna zielonego uznał ten kraj za jednego z najbardziej perspektywicznych producentów a my w 100% się z tym zgadzamy.

To, co znaleźliśmy w filiżance z pozoru nie pasuje do kraju pochodzenia jakim jest Peru – mnóstwo kwiatów, soczyste, dojrzałe czerwone owoce i sporo czerwonej pomarańczy, ale jak wiemy z tegorocznego doświadczenia, nie jest niczym aż tak niezwykłym. Tutaj, jest to jednak świetnie zbalansowane i bardzo pełne. Ma w tym swoją zasługę odmiana botaniczna, czyli jednorodna Caturra oraz wyjątkowy teren na którym rosną drzewka – niższa niż w większości peruwiańskich regionów temperatura oraz dłuższa pora deszczowa wpływają na większą owocowość naparów.

Jak to jednak ma się do tego, co możemy znaleźć w filiżance?

12,5 g. kawy zmielone i wrzucone do czarki Siorbki. Suchy aromat jest rześki, trochę zielonego jabłka oraz mnóstwo kwiatów, do tego sporo mlecznej czekolady. Gotujemy wodę o mineralizacji 120 ppm, zalewamy od razu po zagotowaniu. W mokrym aromacie ujawnia się zdecydowanie bardziej cytrusowy charakter, razem z kwiatami tworzy miły wstęp do nadchodzących wielkimi krokami mytych Etiopii. 4:00, przełamujemy, aromat jeszcze bardziej się wzmaga. Czyścimy resztki kożucha i pierwszy łyk zaskakuje świetnym balansem. Na pierwszy plan wysuwa się czekoladowa słodycz, do tego spora ilość owoców. Wraz ze spadkiem temperatury słodycz oraz kwasowość cały czas współgrają ze sobą w przyjemny sposób. Czereśnie, rabarbar, limonka oraz herbaciano-różany posmak. Super!

Jak jednak kawa radzi sobie w metodach? W V60-02 kawa jest bardzo plastyczna. Przy grubszym mieleniu lub wyższej dozie, czyli przy niższej ekstrakcji pojawiają się żółte owoce, śliwki mirabelki i sporo cytrusowo-lemoniadowej kwasowości. Wyższe ekstrakcje, to niemalże Kenijskie doznania, przełamane kakao. Czereśnie i rabarbar w bardzo dojrzałej wersji ze sporą ilością ciemnego cukru muscovado. Odpowiednie użycie Aeropressu sprawia, że body wędruje w niebezpiecznie wysokie rejony, wręcz kremowe. Smak jest kompleksowy, pojawia się więcej tropikalnych owoców z bardzo wysoką słodyczą, o dość niskiej kwasowości. 

Jeżeli szukacie kawy która zadowoli wszystkich domowników, sprawdzi się w V60-02, Aeropressie, Kalicie, Chemexie czy Cleverze – śmiało sięgnijcie po to ziarno. 

Zamów teraz - ostatnia szansa na Peru!

V60 – 02

Doza: 18 g
Mielenie: 24 kliki Comandante
Mineralizacja wody: 120 ppm
Temperatura wody: 92 st. Celsjusza
Ilość wody: 300 g

Zalewanie:
60g
60g w 30 sekundzie
90g w 1:00
90g w 1:30;

Aeropress

Doza: 15 g
Mielenie: 18 klików Comandante
Mineralizacja wody: 120 ppm
Temperatura wody: 94 st. Celsjusza
Ilość wody: 230 g

Zalewanie:
Metoda odwrócona, wlej całość wody do środka,
zamieszaj w 30 sekundzie, 1:00 oraz 1:30, zakręć sitko z pojedynczym filtrem i odwróć aeropress, przeciskaj do ok. 2:30;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *