Free delivery from 99PLN!

Up

Kawa na słodko – nie tylko na zimę!

Kawowy know-how
kawa na słodko

Mam nadzieję, że czasy kiedy dzieliliśmy ludzi na tych którzy piją albo czarną kawę, albo białą kawę odeszły do lamusa. Mam również cichą nadzieję, że na stosach, jak i ze wstydu, palą się posiadacze koszulek z hasłem: “Fajna dziewczyna, ale zamówiła latte”. Mam naprawdę olbrzymią nadzieję, że chociaż w kawowym światku w końcu będzie można ogłosić koniec podziałów. Do tego zapraszam. Zapraszam z kubkiem ciepłego arcysłodkiego napoju na bazie kawy, o tym właśnie dzisiaj pogadamy!

Czy jest coś lepszego od kubka ciepłej kawy, kiedy wracasz ze spaceru, zmieniając się w sopel lodu?
No pewnie że jest! Kubek ciepłej, słodkiej, pachnącej i kalorycznej kawy!

Dodatkowo taka kawa na słodko zrobi robotę na urodzinowym, sylwestrowym, czy randkowym spotkaniu. Chcesz zabłysnąć i osłodzić chwile? Czytaj dalej :)

To moje trzy podstawowe napoje, które przygotowuję, gdy mam odrobinę więcej czasu i ochotę na słodki deser z kofeiną - bo tak traktuję te napoje - można powiedzieć, że to coś więcej niż kawa.

Pierwszym strzałem, bo najszybszym jest:

kawa na słodko

Chai latte, tylko że z kawą.

Może być też w wersji bezkofeinowej!

Na 250ml kubek potrzebujesz.

  • 200ml mleka (jeżeli zakładasz dodać do tego shot kawy) 250ml bez kawy.
  • 1,5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu (ew łyżeczka mielonego cynamonu)
  • 1/4 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 2 rozgniecione ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • łyżka miodu
  • łyżka pasty miso

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wrzucamy do zimnego mleka i powoli gotujemy. Na koniec dodajemy łyżkę miodu. Jeżeli mamy ochotę na napój z kofeiną idealnie sprawdzi się tutaj dodatek espresso. Możesz posłużyć się swoją kawiarką (artykuł o kawiarce TU), lub Aeropressem!

Kolejna opcja to trochę więcej przygotowań, ale efekt znakomity!

kawa na słodko

Piernikowe Latte

  • 500ml wody
  • 350g cukru trzcinowego
  • 3 laski cynamonu, lub cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta kardamonu, szczypta soli
  • łyżka miodu gryczanego
  • łyżka pasty miso

Przygotowanie:

Od początku wszystko podgrzewam razem, do momentu zagotowania i potem przez ok 30 min, aby zredukować syrop.

Taki syrop dodaję do szklanki gorącego mleka i ponownie, jeżeli mam ochotę, przygotowuję kawę w kawiarcę lub aeropresie i dodaję do tej mikstury “szota” kawy.

Oczywiście możesz skorzystać z gotowych syropów, wtedy dla podbicia efektu wow możesz brzegi kubka namoczyć w syropie, a następnie kubek obtoczyć w pokruszonych pierniczkach. Słodycz na najwyższym poziomie!

Kawą, która wymaga nieco pracy jest...

Dyniowe latte

ale już śpieszę z pomocą, jak można je sprytnie przygotować! 

  • 3 łyżki purée/musu z dyni (dynie piekę do miękkości, obieram ze skóry, pozbywam się pestek i blenduję na gładką masę)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka (lub nie-mleka) ja wybieram owsiane, szukam takich aby miały jak najwięcej tłuszczu.
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta mielonych goździków

Tutaj już nasze niby espresso wpasowuje się idealnie, bo balansuje słodki smak dyni lekką goryczką!

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam mleko razem z puree z dyni, dodaję przyprawy i syrop klonowy. Podgrzany napój przecedzam przez sitko do kubka, a następnie wlewam szot niby espresso.


Czy spadnę z tronu jeżeli powiem, że dekoruje to wszystko (wegańską) bitą śmietaną? Prawdopodobnie nie, bo nigdy na żadnym tronie nie siedziałem - ale tak - robię to! Następnie biorę książkę i tak zaopatrzony w mojej bazie wypatruje wiosny. Hawk!